Tarina

Monger = kauppias, levittäjä, lietsoja

Jukka ”Slicemonger” Salminen on tamperelainen valokuvaaja, muusikko ja pizzaintoilija, joka on tehnyt jo vuosia töitä pizzan parissa. Jukalle tärkeää on myös pizzan sosiaalisuus – hänestä yhdessä kokkailu ja syöminen kun on parasta, mitä ihminen voi tehdä. 

Suhteeni pizzaan alkaa perisuomalaisesti: jauhelihapizzasta Toijalan Rossossa joskus 1980-luvulla. Se oli paikka, jossa perheemme kävi usein syömässä ja joka lähialueen ainoana pizzeriana tarjosi ensikosketuksen pizzan maailmaan. Vielä silloin pizzakulttuuria Suomessa edustivat lähinnä television Teenage Mutant Ninja Turtlesit sekä niin sanottujen roiskeläppien ilmaantuminen kauppojen hyllyille.

 Sittemmin olen käynyt lukemattomissa hienoissa pizzerioissa eri puolilla maailmaa ja päässyt juttelemaan maailman parhaiden pizzaiolojen eli pizzakokkien kanssa. Olen tavannut kymmenittäin pizzafanaatikkoja ja matkustanut dokumentoimaan pizzaa sen syntysijoille. Pizza on aina ollut lempiruokaani, mutta viime vuosina siitä on tullut syvemmän intohimon kohde. 

Tämän on paljolti mahdollistanut Ooni-pizzauunin kehittäjä ja hyvä ystäväni Kristian Tapaninaho. Seurasin Kristianin ja hänen vaimonsa Darinan projektia luoda kevytrakenteinen mutta todella kuumaksi lämmitettävä uuni sen alusta alkaen. Muutin jopa perheineni Edinburghiin töihin heidän nyt jo yli 350 henkeä työllistävään yritykseensä. Kokkasin ja kuvasin satoja pizzoja – ja heitin lopullisesti hyvästit ajatukselle kapeavyötäröisemmistä farkuista.

Nyt haluan jakaa pizzan ja yhteisöllisen syömisen ilosanomaa kotoani Suomesta käsin. Minusta perheen, kavereiden tai vaikka työporukan kanssa syöminen ja kokkaaminen on suurin piirtein parasta, mitä ihminen voi tehdä. Muutamalla vinkillä, kuumalla uunilla ja hyvällä meiningillä saa luotua ikimuistoisen pizzaillan. Erilaisten pizzatyylien testailu ja tekeminen on myös mitä parasta vapaa-ajan puuhaa! Pizzan paistumisen ja reunojen kohoamisen seuraaminen uunissa on edelleen yksi hienoimmista ja rauhoittavimmista hetkistä minkä tiedän.

 

Pidetään uunit kuumina,
Jukka Salminen, Slicemonger